Vertouwenscontactpersoon TVB

TVB kent twee vertrouwenscontactpersonen die beiden binnenkort ook nog de VCP-cursus o.l.v. het NOC/NSF gaan volgen. Zij zijn het centrale aanspreekpunt op de vereniging en helpen daarnaast het bestuur bij de preventie van ongewenst of grensoverschrijdend gedrag. Dat kan bijvoorbeeld gaan over pesten, seksuele intimidatie, agressie of discriminatie, maar niet over bijvoorbeeld een besluit tot de nieuwe teamindeling die als ongewenst wordt ervaren. De VCP luistert, denkt mee en helpt zo nodig om de juiste (vervolg)stappen te zetten.

 

Melding van incident aan de VCP

Bij de melding kun je als lid bij TVB je voorkeur uitspreken om je verhaal te vertellen aan een man of aan een vrouw. Hierbij kun je een kort mailtje sturen naar [email protected], waarin je deze eventuele voorkeur kunt aangegeven en tevens kunt aangeven hoe je graag hebt dat de VCP contact met je gaat opnemen (bijvoorbeeld via telefoon of via persoonlijk contact). Een van de twee vertrouwenscontactpersonen (voor meer info, klik op de naam hieronder), neemt dan contact met je op: 

 

Proces na melding van incident aan de VCP

De VCP is aanspreekbaar voor sporters, ouders van sporters, toeschouwers, vrijwilligers en bestuur.

Het bestuur heeft de verantwoordelijkheid voor het zorgdragen van de veiligheid van haar leden. De VCP zal daarom in alle gevallen dat hij/zij op welke wijze dan ook kennis neemt van een incident m.b.t. ongewenst of grensoverschrijdend gedrag, dit altijd geanonimiseerd onmiddellijk met het dagelijks bestuur gaan bespreken. Hierbij wordt de vertrouwelijkheid niet geschonden, terwijl het dagelijks bestuur wel in staat gesteld wordt te beoordelen óf en hoe zij moet gaan handelen.

Deze gesprekken tussen melder en VCP zijn dus in principe altijd vertrouwelijk, tenzij bij ernstige misdragingen:

  • De KNLTB-reglementen de vereniging verplicht de melding door te melden aan de KNLTB (waarbij haar Compliance Officer de (vermoedelijke) melding van ongewenst of grensoverschrijdend gedrag eerst nog gaat toetsen met verificatievragen en vervolgens bekijkt of de zaak moet worden overgedragen aan de aanklager van de KNLTB, of dat de zaak moet worden doorgestuurd naar een andere instantie zoals bijvoorbeeld het Openbaar Ministerie);
  • De Nederlandse wetgeving de vereniging oplegt de geheimhouding of vertrouwelijkheid op te heffen.

Natuurlijk brengt de VCP de betrokkene die de melding heeft gedaan, op de hoogte van het verdere verloop.