Padelrackets en ballen

Padel wordt gespeeld met een racket van grafiet, carbon of fiber. Het bevat een ongelimiteerd aantal gaten en een koord om het racket aan de pols vast te maken. Het racket heeft een maximale lengte van 45,5 centimeter en een maximale breedte van 24 centimeter. Rackets kunnen variëren in vorm, gewicht en basismateriaal. Afhankelijk van de leeftijd en het niveau van een speler kun je bepalen welk racket het beste bij je past. Er zijn 3 basisvormen:

  • Diamant: voor gevorderde spelers, de sweetspot zit hoger, wat gemakkelijker is om de bal harder te slaan.
  • Traan/druppel: voor medium tot gevorderde spelers, de sweetspot zit ook tamelijk hoog.
  • Rond: voor beginnende spelers, de sweetspot is relatief groot en bevindt zich in het midden. Zo is een racket met deze vorm het gemakkelijkst te gebruiken.

Een sweetspot is de plaats waar een slag of stoot resulteert in een maximale respons voor een bepaalde inspanning. Een bepaalde slag zal resulteren in een grotere impuls als de bal het racket op de sweetspot raakt.

Padelrackets wegen tussen de 365 en 396 gram. Er is geen officieel gewicht voor padelrackets en dus zijn er veel verschillen in gewicht te vinden. Lichte rackets bewegen makkelijker en zorgen voor een snellere reactietijd aan het net. Het makkelijke bewegen en de lichte weerstand van een licht racket is ideaal voor beginners. Zwaardere rackets hebben meer power waardoor het mogelijk is om meer kracht over te brengen. Het nadeel van een zwaarder racket is dat het de reactietijd aan het net kan beïnvloeden.

Een padelracket is meestal tussen de 36 en 38 millimeter dik.

Let op: Het is verboden om met een tennisracket op de padelbanen te spelen. Ga dus NOOIT spelen met een tennisracket op een padelbaan (als je met een tennisracket per ongeluk tegen een glaswand slaat, kan deze namelijk flink beschadigen).

Padel wordt gespeeld met een padelbal, die lijkt op een tennisbal. Bij padel moet de bal tussen 6,35 en 6,77 cm groot zijn en het gewicht tussen 56 en 59,4 gram; hij mag dus iets kleiner zijn dan een tennisbal of even groot, maar weegt even zwaar. De padelbal moet goed stuiteren: 135 tot 145 centimeter hoog na een val vanaf 2,54 meter hoogte op een harde ondergrond. De interne druk is tamelijk hoog en de padelballen zijn daarom wat harder dan een tennisbal.