Wat kost een uur tennissen aan elektriciteit?

Jouw tennisvereniging betaalde in 2015 ruim € 10.000,- voor elektriciteit. Met ruim 800 leden is dat bijna € 12,50 per lid. Dus dat is best een aardig bedrag.

Genoeg prikkels lijkt ons om met energiebesparing aan te slag te gaan. Voor  zowel het milieu als voor onze portemonnee. Laten we voor de gein even doorrekenen wat nu de kosten zijn per baan.

Voor het gemak rekenen we met € 10.000,-, ook al gaat er ook elektriciteit naar het paviljoen; lampen, vaatwasser en koeling bijvoorbeeld.

Volgens landelijke normen staan de lampen elk jaar ongeveer 700 uur aan. Zeg maar 200 dagen, 3,5 uur per dag. Kan goed kloppen toch?

Omdat we tien banen hebben, vijf setjes van twee, zijn de kosten per verlichte dubbele baan  € 2.000,-. Per jaar dus. Delen we die € 2.000,- door 700 branduren dan komen we op € 2,85 per uur per twee banen.

Dat zijn we dus kwijt als we vergeten de lampen uit te doen bijvoorbeeld. Overkwam mijzelf laatst ook, potverdikkie.

Onze energiekosten kunnen een stuk lager worden als we met zonnecellen gaan werken en LED-verlichting. Hoeveel precies en hoe het zit met investeren en afschrijven en welke subsidiemogelijkheden er zijn, dat zijn we voor jullie aan het uitzoeken.

Meer volgt!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.