TVB Duurzaam; do the right thing

tesla-model-3De afgelopen dagen hebben inmiddels al meer dan 250.000 mensen duizend dollar overgemaakt aan Tesla, als vooruitbetaling bij de bestelling van een Model 3. Voor een auto die over anderhalf jaar geleverd gaat worden voor € 35.000,- maar volledig op elektriciteit rijdt en voorzien is van de nieuwste technologie. Hoe kan dat?

Duurzaamheid is ‘hot’ in California. De staat heeft de strengste milieuregelgeving van de wereld, maar ook de meest succesvolle ICT industrie. Rondom Palo Alto en filmstad LA rijden de meeste Tesla’s en Priussen. Mensen geloven in technologische vooruitgang en willen een bijdrage leveren en ‘het goede doen’; Do the right thing.

En dan nu een gewone tennisvereniging in een gemiddeld dorp in Brabant. Vind je ook dat onze club het goede moet doen? Al enige jaren staat in de plannen van TV Bergenshuizen dat we met duurzaamheid aan de slag willen. Er zijn best veel thema’s waar je dan aan kunt denken. Als eerste wellicht het energieverbruik van onze lampen. Zou dat ook met zonnecellen kunnen? Of kan het ook met LED verlichting?

Bij Wolfsbosch staan nu afvalbakken, waarbij je de plastic flesjes apart kunt weggooien. Dat vind ik leuk. Een simpele maatregel nu het gescheiden inzamelen van afval en ook plastic heel gewoon is geworden. We hoeven geen groen commune te worden, maar het is wel cool om alle maatregelen te nemen die niets of nauwelijks iets kosten. Of zelfs geld opleveren. De commissie Duurzaamheid gaat deze maatregelen inventariseren en komt met slimme voorstellen.

Simpele dingen die we nu al kunnen doen is bijvoorbeeld de lampen uitdoen als je als laatste de baan af gaat en elkaar hierover prikkelen. Kijk eerst of er niet naast anderen een baan vrij is voordat je bij een nieuwe baan de lichten aan doet. Het gaat om enkele euro’s per uur. Hoeveel precies, daar komen we nog op terug.

We moeten er geen grote heisa van maken. Maar gewoon doen wat we kunnen. Zeker als het ons ook geld gaat opleveren. Toch?

Martain Spierings
Wilko Wolters
Ton van der Vossen
Jeroen van Venrooij
Koos Meijer

Een reactie op “TVB Duurzaam; do the right thing”

  1. we zijn inmiddels 364 dagen verder…is er inmiddels nog iets gebeurd ?.. lees vandaag in het klaverblad wat onze grote zus gedaan heeft…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.